ЗАТВЕРДЖЕНО ТИПОВУ ЗАГАЛЬНУ ПРОФЕСІЙНУ (СЕРТИФІКАТНУ) ПРОГРАМУ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ «ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ СТАНДАРТІВ ДОБРОЧЕСНОСТІ НА ДЕРЖАВНІЙ СЛУЖБІ ТА СЛУЖБІ В ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ»

Затверджено типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації «Запобігання корупції та впровадження стандартів доброчесності на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування»

09 Червня 2023

   Наказом НАДС від 09 червня 2023 року № 81-23 затверджено типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації «Запобігання корупції та впровадження стандартів доброчесності на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування». Типова програма розроблена на виконання Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2023 р. № 220.

   Над розробленням типової програми працювала робоча група, до складу якої увійшли представники НАДС, Мін’юсту, НАЗК, НАБУ секретаріату Вищої ради правосуддя, проєкту USAID «ВзаємоДія», Асоціації юридичних клінік України.

   Загальна мета типової програми – систематизувати наявні знання, вміння та сформувати практичні навички запобігання корупції, впровадження стандартів доброчесності на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування. За результатами навчання державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування підвищать рівень обізнаності з вимогами міжнародних документів та законодавства України у сфері запобігання корупції, актуальною практикою застосування відповідних норм щодо наявних вимог, заборон та обмежень, а також вжиття необхідних заходів реагування.

   Використання типової програми в освітньому процесі різними суб’єктами надання освітніх послуг, які проводять навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, дозволить забезпечити високу якість навчання, зокрема шляхом застосування єдиних підходів до досягнення мети, виконання мінімального нормативного змісту навчання, застосування уніфікованого переліку освітніх компонентів (модулів/тем та контрольних заходів), їх логічної послідовності та обсягу.

   НАДС рекомендує суб’єктам надання освітніх послуг у сфері професійного навчання (провайдерам) розробляти загальні програми підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань запобігання корупції та впровадження стандартів доброчесності на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування на основі затвердженої НАДС типової програми.