НАДС СПІЛЬНО З ФОНДОМ НАРОДОНАСЕЛЕННЯ ООН СТВОРЯТЬ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРЕНІНГОВИЙ ЦЕНТР З ПИТАНЬ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ І ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНОМУ НАСИЛЬСТВУ

НАДС спільно з Фондом народонаселення ООН створять Національний тренінговий центр з питань запобігання та протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству

26 Травня 2023

У НАДС відбулась зустріч з представниками Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA Ukraine).  Обговорили можливість створення при Вищій школі публічного управління Національного тренінгового центру з питань запобігання та протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству.
 
Передбачається, що Національний тренінговий центр стане цілісним освітнім простором, що сприятиме професійному розвитку і підвищенню кваліфікації публічних службовців України в напрямку попередження та протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству.
 
В рамках співпраці НАДС та UNFPA Ukraine розроблять спільні навчальні програми та курси з даної тематики з фокусом на основну цільову аудиторію - українських державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, представників територіальних громад, профільних фахівців (психологів, соціальних працівників), тощо.
 
У навчальних програмах будуть зібрані кращі міжнародні практики і моделі, адаптовані до українського законодавства.
 
Під час зустрічі окрема увага була приділена адаптації військовослужбовців в цивільне життя після їх демобілізації. За словами Голови НАДС Наталії Алюшиної, близько 4 тисяч державних службовців вступили до лав ЗСУ. Фактично зараз країну захищають представники кожного державного органу.
 
«На сьогодні все українське суспільство травмоване війною. Однак вже зараз всім нам варто готуватись до її завершення і думати про те, що буде після перемоги. Наші герої повернуться додому. Зокрема, майже 4 тис. держслужбовців знову вийдуть на роботу в держаних органах. І тут важлива психоемоційна підтримка таких працівників з боку держави як роботодавця, з боку робочого колективу, тощо. Вміння правильно комунікувати, вибудовувати конструктиву взаємодію, знаходити компроміси, бути емоційно компетентними і толерантними, правильно реагувати на зовнішні подразники чи прояви агресії - на все це зараз є великий запит. Тож, будемо створювати належні умови для комфортного повернення публічних службовців до виконання своїх посадових обовʼязків після завершення військової служби, їх інтеграції у мирне життя», - зазначила Наталія Алюшина.