НАДС ІНІЦІЮЄ МІЖНАРОДНИЙ ПРОЄКТ «ТРЕНІНГОВИЙ ХАБ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ПУБЛІЧНИХ СЛУЖБОВЦІВ З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ»

НАДС ініціює міжнародний проєкт «Тренінговий хаб для українських публічних службовців з питань європейської інтеграції»

15 Лютого 2024

Про це розповіла Наталія Алюшина, Голова Національного агентства України з питань державної служби під час круглого столу «Європейська політика згуртованості: як відкрити двері до європейських фондів?». 

За словами Голови Агентства, проєкт може бути реалізовано на базі НАДС спільно з Вищою школою публічного управління, іншими навчальними закладами, регіональними центрами підвищення кваліфікації та європейськими школами публічного управління за підтримки ЄС. Він має бути спрямований на розробку нових навчальних програм та реалізації навчання для публічних службовців з пріоритетних питань євроінтеграції, вивчення англійської та інших мов ЄС тощо. 

Наталія Алюшина розповіла, що упродовж 2022 та 2023 років залишаються стабільно високими потреби у професійному навчанні фахівців, залучених до функцій з виконання зобов’язань України у сфері євроінтеграції. Зокрема, з вивчення іноземної мови, отримання знань з секторального законодавства ЄС, стандартів ЄС у відповідних сферах, заходів з адаптації законодавства, процесів наближення українського законодавства до права ЄС, теорії і практики переговорного процесу. 

Щодо професійного розвитку публічних службовців Наталія Алюшина зазначила, що упродовж 2023 року на базі Вищої школи публічного управління реалізовано 18 програм підвищення кваліфікації за напрямом «Європейська інтеграція» та забезпечено підвищення кваліфікації 1496 публічних службовців за цим напрямом. 

Налагоджено співпрацю з різними навчальними інституціями з держав-членів ЄС, які займаються питаннями підготовки публічних службовців. Зокрема, INSP (Національний Інститут Публічної Служби Франції), KSAP (Національна Школа Публічної Адміністрації імені Л. Качинського, Республіка Польща), Фінським інститутом публічного управління (HAUS), Коледжем Європи в Натоліні (Республіка Польща), Гаазькою академією місцевого управління (Нідерланди), IHEMI (Інститутом Вищих Студій Міністерства внутрішніх справ) тощо. 

Активною є спільна робота НАДС, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, проєкту Natolin4Capacity Building та Коледжу Європи в Натоліні. У рамках цієї співпраці на освітній платформі Natolin4Capacity Building за 16 онлайн курсами з різних аспектів функціонування ЄС пройшли навчання понад 6000 державних службовців. На даний час погоджено передачу освітньої платформи Natolin4Capacity Building до Вищої школи публічного управління.

Наразі у системі професійного навчання різними провайдерами пропонується близько 100 відповідних програм підвищення кваліфікації з питань європейської інтеграції. Їх спрямування: підвищення компетентностей публічних службовців та впровадження європейських принципів та стандартів в практику публічного урядування. У 2023 році за цими програмами пройшли навчання майже 12 500 публічних службовців. 

Зупинилася Наталія Алюшина й на важливості вивчення  іноземних мов. У 2023 році НАДС спільно з міжнародною освітньою організацією EF Language Learning Solutions започатковано Проєкт Eng4PublicService.  Він спрямований на посилення спроможності публічних службовців у володінні англійською. Проєкт реалізовується за допомогою Порталу управління знаннями, який утворено НАДС для організації навчання публічних службовців. Понад 19 тисяч публічних службовців із більше 950 державних органів та органів місцевого самоврядування вивчають англійську мову у рамках цього проєкту. Загальна кількість виданих сертифікатів - майже 13 000. 

Крім цього, Наталія Алюшина наголосила й на важливості збільшення кількості якісних навчальних програм з проєктного менеджменту. Так, 6 лютого, відбулося відкриття Міжнародної школи проєктного менеджменту та грантрайтингу – спільного проєкту Національного агентства України з питань державної служби, Вищої школи публічного управління та Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад. До програми долучилося понад 300 представників органів місцевого самоврядування з різних громад. 

«НАДС надалі вживатиме усіх можливих зусиль, щоб створити умови для професійного розвитку публічних службовців. Ми шукатимемо партнерства та залучатимемо міжнародні інституції та фахівців, які ділитимуться власним досвідом та знаннями. Ми працюватимемо із освітніми провайдерами, щоб на регіональному рівні програми, які пропонуються для публічних службовців були на належному рівні. Також маємо подбати, аби заклади вищої освіти переглянули свої спеціалізації та включили питання освоєння коштів політики згуртованості ЄС в свої плани», - резюмувала Наталія Алюшина.

Ще один важливим питанням, якого торкнулася Наталія Алюшина під час виступу, мотивація та утримання молодих фахівців на публічній службі. Наразі за її словами НАДС готує низку навчальних програм щодо стажування та залучення молоді. 

«Маємо бути готовими до конкуренції з бізнесом. Адже в умовах «кадрового голоду» слід розуміти, що без належного фінансування фахівців, до яких висуваються завищені вимоги до знань та компетентностей, держава як роботодавець програватиме бізнесу у залученні професійних кадрів», - зазначила Голова Агентства. 

Додамо, що захід організовано ГО «Інститут громадянського суспільства» в рамках проєкту «UA-EU: Згуртованість і Розвиток» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Його метою було виявити й обговорити виклики, які стоять перед Україною, на шляху до європейської політики згуртованості та доступу до європейських фондів; підтримати діалог та координацію між ключовими заінтересованими сторонами для визначення і реалізації завдань на цьому шляху.