У НАДС ЗАПУСТИЛИ ОСВІТНІЙ ПРОЄКТ «ШКОЛА ПІДГОТОВКИ СТАРОСТ»

У НАДС запустили освітній проєкт «Школа підготовки старост»

30 Січня 2024

Інститут старост має важливе значення для децентралізації, надання якісних послуг громадянам і зміцнення місцевого самоврядування. В Україні цей інститут започатковано лише дев’ять років тому. З огляду на успішну реформу децентралізації та європейський вектор розвитку країни можемо казати про необхідність його подальшого розвиткуПро це зазначила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина під час відкриття нового освітнього проєкту «Школа підготовки старост».

Голова Агентства зауважила, що у 2023-му в НАДС зробили значний крок щодо удосконалення інституту місцевого самоврядування. Зокрема, парламентом прийнято закон України № 3077, що регулює службу в ОМС. У Законі закладені принципи Європейської хартії місцевого самоврядування, а також – кращі практики професійної державної служби. Ідеться, зокрема, про статус професійного службовця місцевого самоврядування, порядок кадрового добору через відкриті конкурсні процедури та відкритість вакансій, відмінність між виборними посадовими особами та професійними службовцями місцевого самоврядування.

Важливою новелою є запровадження функції «керівника служби», що еквівалентне повноваженням керівника державної служби, передбаченим законом про державну службу, а також – нова модель оплати праці. Передбачено необхідність підвищення кваліфікації посадових осіб – не рідше одного разу на три роки.

Попереду – робота з впровадження європейських стандартів та європейських принципів у законодавстві і в практичній площині. Розроблено дорожню карту впровадження Закону №3077. Також в роботі розробка низки нормативно-правових актів.

«Школа підготовки старост» ініційована НАДС спільно з Вищою школою публічного управління за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Всеукраїнською асоціацією ОТГ.

Школа триватиме впродовж 30 січня – 08 лютого 2024 року. В проєкті виявили бажання взяти участь 600 учасників із 242 громад з усіх областей України. Протягом шести навчальних днів учасники отримають комплексні знання про:

  • законодавче забезпечення діяльності;
  • функціонування центру надання адміністративних послуг;
  • забезпечення доступу до соціальних послуг;
  • комунікацію між органами місцевого самоврядування і громадянами;
  • впровадження прогресивних ЕКО технологій та енергетичний розвиток громад;
  • громадську безпеку та реагування на надзвичайні ситуації.