У НАДС ВІДБУВСЯ ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР ДЛЯ CDTO ДЕРЖОРГАНІВ ЩОДО РЕАГУВАННЯ НА КІБЕРІНЦИДЕНТИ

У НАДС відбувся практичний семінар для CDTO держорганів щодо реагування на кіберінциденти

19 Січня 2024

У Національному агентстві України з питань державної служби відбувся практичний семінар на тему реагування на кіберінциденти. Захід було організовано Вищою школою публічного управління спільно з НАДС та Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Учасниками семінару стали близько 80 CDTO державних органів, керівників структурних підрозділів та спеціалістів, відповідальних за кібербезпеку в державних інституціях та секторах критичної інфраструктури. 

Всі вони мали можливість отримати теоретичні знання та практичні навички у сфері реагування на кіберінциденти та кібератаки відповідно до завчасно спланованих заходів із кіберзахисту.

«Ми на своєму прикладі знаємо, що таке бути об'єктом ворожих кібератак, а також, чому важливо готуватися до них та вчасно залучати допомогу. Хочу подякувати команді CERT-UA, яка дуже швидко спрацювала і допомогла нам у скрутну хвилину. Передача актуальних знань від найкращих фахівців з протидії кібератакам є вкрай важливою, тому ми раді долучитися до організації цього заходу», – зазначила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина.

«Держспецзв'язку має на меті зробити такі заняття регулярними та максимально практичними, адже Україну в кіберпросторі атакують в тому числі російські військові частини, атаки яких спрямовані як проти цілих секторів української економіки, так і проти конкретних компаній. Ми співпрацюємо, щоб запобігти таким атакам», – підкреслив Голова Держспецзв'язку Юрій Мироненко.

Навчання провели Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України за підтримки Національного агентства України з питань державної служби, Вищої школи публічного управління та проєкту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR 2).

Учасники розглянули загальні вимоги нормативно-правових актів щодо реагування на кіберінциденти, кібератаки, інструменти та методи, які використовуються для цього, і типові недоліки. Окреслили нагальні й здійсненні цілі та ключові результати. Ідентифікували перепони та обговорили підходи до їх вирішення.

Окрім цього, фахівці обговорили сервіси кіберзахисту, що надаються Держспецзв’язку, та роль CDTO в забезпеченні кібербезпеки та кіберзахисту.

За результатами навчання слухачі отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

Наразі Вища школа публічного управління за підтримки Держспецзв’язку працює над розробкою ще двох нових програм підвищення кваліфікації з питань кібербезпеки, спрямованих на розвиток професійних компетентностей державних службовців категорії «А» та фахівців, які забезпечують кіберзахист в установах.

Додатково:

На базі Вищої школи публічного управління протягом двох років було реалізовано навчання з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації:

  • за програмою «Система кіберзахисту державної установи від А до Я» підвищено кваліфікацію 30 державних службовців категорії «А»;
  • за програмою «Кіберзахист критичної інформаційної інфраструктури для фахівців з інформаційної безпеки державного сектору» підвищено кваліфікацію 64 публічних службовців;
  • за програмою «Кібербезпека» підготовано 29 фахівців для роботи на деокупованих територіях;
  • у рамках програми «Актуальні питання здійснення державними службовцями повноважень в умовах воєнного стану» підвищено кваліфікацію 55 державних службовців за темою «Основи кібербезпеки».