НАДС ТА ПРООН ОБГОВОРИЛИ ШЛЯХИ ПОДАЛЬШОЇ СПІВПРАЦІ ЗАДЛЯ РОЗВИТКУ СФЕРИ ПУБЛІЧНОЇ СЛУЖБИ

НАДС та ПРООН обговорили шляхи подальшої співпраці задля розвитку сфери публічної служби

11 Вересня 2023

Подальше партнерство НАДС із Програмою розвитку ООН в Україні надасть поштовх для значних зрушень у різних сферах державної та регіональної політики. Про це зазначила Голова НАДС Наталія Алюшина під час засідання Ради проєкту міжнародної технічної допомоги «Права людини для України» Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН).  

За словами Голови НАДС, спільно з ПРООН розроблено програми підвищення кваліфікації та освітні курси для публічних службовців.  

Загалом вдалося реалізувати дев’ять освітніх курсів, розміщених у вільному доступі на платформах «Дія.Освіта» та «Prometheus». Серед них: «Права людини», «Персональні дані», «Держава без бар’єрів», «Класифікація посад державної служби», «Міжнародне гуманітарне право», «Кризові комунікації», «Кризові комунікації в управлінні персоналом», «Публічна служба», «Доступ до публічної інформації». Приміром, за програмою підвищення кваліфікації «Права людини» з 2021 року навчалися 1564 публічних службовців.  

За участі експертів ПРООН розроблено типову короткострокову програму підвищення кваліфікації «Організація роботи щодо забезпечення права на доступ до публічної інформації в органах державної влади та органах місцевого самоврядування». Наразі підготовлено електронний посібник для роботи за програмою. Його презентація відбудеться ближчим часом.  

Ще один важливий напрям співпраці – створення безбар’єрного простору. За підтримки експертів ПРООН, в НАДС розробили Методичні рекомендації з питань формування безбар'єрності на робочому місці в органах влади. Наразі напрацьовуються інформаційні матеріали щодо формування безбар’єрності на робочому місці. Буде розроблено типову загальну програму підвищення кваліфікації публічних службовців з питань створення безбар’єрного простору. В планах – проведення тренінгів та вебінарів для втілення засад безбар’єрності у професійну діяльність кожного службовця.  

Серед майбутніх спільних проєктів - розробка програми підвищення кваліфікації щодо формування безбар’єрності на робочому місці, створення симулятору безбар’єрного спілкування. Важливе завдання – організація дослідження щодо інклюзивності системи професійного навчання публічних службовців.  

У контексті відбудови деокупованих територій Наталія Алюшина відзначила необхідність  відновлення державних інституцій. Для цього потрібно буде залучати експертів до розробки програм та проєктів зі підтримки публічних службовців і мешканців громад.