НАДС ТА ПРОЄКТ USAID «ВЗАЄМОДІЯ (SACCI)» ПРОДОВЖАТЬ СПІВПРАЦЮ З ФОРМУВАННЯ СЕРЕДОВИЩА ДОБРОЧЕСНОСТІ НА ПУБЛІЧНІЙ СЛУЖБІ

НАДС та Проєкт USAID «ВзаємоДія (SACCI)» продовжать співпрацю з формування середовища доброчесності на публічній службі

09 Жовтня 2023

Голова НАДС Наталія Алюшина зустрілась з представниками Проєкт USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» (The Support to Anti-Corruption Champion Institutions (SACCI). Обговорили результати реалізації спільних проєктів та заходів в рамках підписаного у квітні 2023 року Меморандуму про співпрацю.

Наталія Алюшина відмітила успішну кооперацію з Проєкт SACCI, висловила вдячність за експертну допомогу та підтримку багатьох ініціатив НАДС. Це, зокрема, розробка методики оцінки доброчесності кандидатів на посади державної служби. Спільно з експертами напрацьовано відповідний алгоритм та інструменти оцінки доброчесності, який було презентовано на засіданні Ради управління людськими ресурсами при НАДС. Також продовжується розробка навчальної програми для членів конкурсних комісій та служб управління персоналом за новою методикою.

Ще одним напрямком співпраці з Проєкт SACCI є розробка комунікаційної стратегії НАДС та інших комунікаційних продуктів, спрямованих на просування доброчесності на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування. Презентація напрацьованого документа планується наприкінці цього року.

Крім того, за підтримки SACCI цього року відбувся Форум з доброчесності в рамках щорічного Рішельє-форуму публічної служби, проведено міжнародний студентський конгрес (стажування) «UP» на тему «Доброчесна державна служба: міф чи реальність?» та інші заходи (лекції, тренінги тощо).

За активної участі експертів проєкту SACCI НАДС також розроблено та затверджено типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації «Запобігання корупції та впровадження стандартів доброчесності на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

Окрему увагу під час зустрічі було приділено результатам впровадження функціонального (електронного) модуля «Експертно-консультаційна рада» на Порталі управління знаннями. Цей модуль вирішує питання погодження програм підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, а також сприяє забезпеченню принципів доброчесної конкуренції, прозорості та відкритості під час акредитації (погодження) програм підвищення кваліфікації суб’єктів надання освітніх послуг у сфері професійного навчання публічних службовців.

Ендрю Грімінгер, Президент компанії MSI, яка імплементує проєкт SACCI, Сергій Петухов, заступник керівника проєкту SACCI та Роберт Сіверс, експерт проєкту SACCI, підтвердили готовність продовжити плідну кооперацію в напрямку розбудови культури доброчесності на публічній службі.

Зокрема, спільними зусиллями будуть розроблені та проведені тренінги щодо захисту викривачів для працівників уповноваженого підрозділу (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції, державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, а також оновлення програм/модулів навчальних курсів Вищої школи публічного управління з питань захисту викривачів.

Також планується розробка для державних службовців категорії «А» короткострокового онлайн-курсу та посібника для тренерів щодо ролі лідера-керівника у побудові загального етичного клімату та середовища доброчесності в організації.