ВІДБУВСЯ ВИПУСК «ШКОЛИ ПІДГОТОВКИ СТРАТЕГІВ»

Відбувся випуск «Школи підготовки стратегів»

02 Квітня 2024

Сьогодні, 2 квітня, відбувся другий випуск освітнього проєкту «Школа підготовки стратегів». Це освітня ініціатива Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) та Вищої школи публічного управління за підтримки проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).    

Як зазначила Голова НАДС Наталія Алюшина, Школа підготовки стратегів має не лише навчити, а й  стати платформою для нетворкінгу, що об’єднає людей здатних та готових мислити й діяти стратегічно. Особливо це важливо для повоєнної відбудови України. Також випускників привітали Директорка Вищої школи публічного управління Юлія Лихач та заступник Директора Проєкту SURGe Project Євген Машина

Учасниками цьогорічної Школи підготовки стратегів стали держслужбовці, які були вперше призначені на посади державної служби категорії «А». Це представники Державної міграційної служби України, Національної служби здоров'я України, Державної інспекції архітектури та містобудування України, Центральної виборчої комісії, Державного агентства резерву України, Державної Архівної Служби України, Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Агентства з Розшуку та Менеджменту Активів, Держпродспоживслужби, Державної казначейської служби України, Вищої ради правосуддя, Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей, Секретаріату Офісу Омбудсмана України, Апарату Верховного Суду.

Навчання проходило у формі ділової гри «Україна – країна можливостей», із використанням інтерактивних методик, що допомогли максимально розкрити актуальні теми для розвитку державної служби. Серед них – принципи циклу розроблення політик відповідно до управління, орієнтованого на результат, людиноцентричний підхід до аналізу поточного стану сфери політики, аналіз ситуації та визначення проблем громадян, генерування варіантів політики, тощо. Головний акцент – розвиток стратегічного мислення та навичок стратегічного управління.  На завершення учасники Школи презентували свої напрацювання – стратегії розвитку та відновлення України. Згодом вони будуть узагальнені командою проєкту SURGe та Вищої школи у Transition book. Цей документ слугуватиме базисом для розуміння та подальшого вивчення процесів стратегічного розвитку та відбудови відповідних сфер державного управління.

До навчання було залучено кращих експертів. Так, спікерками навчальних модулів «Стратегія розвитку країни» та «Стратегія розвитку суспільних сфер» стали експертки зі стратегічного планування проєкту SURGe Марія ПлаксенкоТетяна ДанилівІрина Лазоревич та Наталія Королюк. Тему «Стратегія розвитку організацій» представила сертифікована консультантка з управління Олена Юзькова. Стратегіям особистого розвитку навчала експертка з організаційних трансформацій та лідерства Наталія Кадя. Крім офлайн-занять, проводилися й додаткові онлайн модулі, що були спрямовані на розвиток компетенцій державних службовців вищого корпусу державної служби. Зокрема, про роль керівника у побудові доброчесного середовища організації говорили з Іриною Чаговець, очільницею Управління просвітницької роботи та навчальних програм апарату НАЗК. Важливість комунікацій обговорювали з Роксоланою Стадник, директоркою Департаменту інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України та Тетяною Андрійчук, заступницею завідувача відділу сприяння розвитку громадянського суспільства та взаємодії з громадськістю Департаменту інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України. Питання гендерно орієнтованого врядування представила Сабін Фрейзер Гюнеш,  представниця ООН Жінки в Україні.