ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ КООРДИНАЦІЙНОЇ РАДИ З ПИТАНЬ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ

Відбулось засідання Координаційної ради з питань професійного навчання

16 Червня 2022

НАДС спільно з представниками Міністерства освіти і науки України провели засідання Координаційної ради з питань професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад.

Одним із питань порядку денного була презентація оновленої системи конкурсного відбору виконавців держзамовлення на підготовку здобувачів вищої освіти за освітнім ступенем магістра за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» та підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування у 2022 році через Портал управління знаннями. Новітній цифровий продукт дозволить максимально знизити втручання на етапі прийому та відбору конкурсних заявок.

Наталія Алюшина наголосила на важливості забезпечення довіри громадян до системи професійного навчання публічних службовців. Вона підкреслила, що запровадження конкурсного відбору через Портал управління знаннями є кроком до реалізації принципів добросовісної конкуренції, відкритості та прозорості, об’єктивного та неупередженого оцінювання пропозицій учасників конкурсу. За її словами, саме так цього року буде здійснюватися відбір закладів вищої та післядипломної освіти для виконання державного замовлення на підготовку та підвищення кваліфікації публічних службовців.

Наталія Алюшина зауважила, що НАДС робить все, аби зорієнтувати систему професійного навчання на реальні потреби публічних службовців і у післявоєнний період. Адже в умовах війни постає необхідність у нових компетентностях публічних службовців. Зокрема, зростатиме роль психологічної підтримки, вмінь поводитися в стресових ситуаціях та поглиблення комунікаційних навичок.

Директор Генерального департаменту з питань професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Людмила Рикова звернула увагу, що постановою КМУ від 10.06.2022 № 679 внесено зміни до Порядку прийому на навчання за освітньо-професійною програмою підготовки магістрів за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування». Зокрема, розширено перелік категорій осіб, які мають право вступати на навчання за заочною формою здобуття освіти за державним замовленням. Змінився і механізм визначення результатів, за якими здійснюватиметься конкурсний відбір осіб на навчання. Так, у 2022 році не буде проводитись зовнішнє незалежне оцінювання.

Крім цього, члени Координаційної ради ознайомилися з особливостями вступної кампанії у 2022 році, атестацією здобувачів вищої освіти ступеня магістра за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту.

 

Відеозапис засідання доступний за посиланням.