ВІДБУЛАСЬ ПРЕЗЕНТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ «СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ ТА ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ»

Відбулась презентація навчального курсу «Соціальний діалог та трудові відносини»

14 Вересня 2023

 


14 вересня відбулась презентація навчального курсу «Соціальний діалог та трудові відносини» в рамках Проекту Міжнародної організації праці (МОП) «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні». Курс розроблено Міжнародним тренінговим центром МОП у м. Турин спільно з НАДС, Вищою школою публічного управління, Секретаріатом Національної тристоронньої соціально-економічної ради (НТСЕР) за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Під час онлайн-презентації з вітальними словами виступили Голова НАДС Наталія Алюшина, Директорка офісу МОП у Центральній та Східній Європі Клер Харашті, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, заступник Секретаря НТСЕР Людмила Іщенко.

Гості акцентували увагу на соціальний діалог як інструмент формування та реалізації державної політики, на його важливості в процесі відновлення та євроінтеграції України, необхідності вдосконалення знань щодо соціального діалогу у державній системі управління, тощо.

Під час заходу також відбувся короткий огляд навчальної програми. Зокрема, курс складається з трьох навчальних модулів:

  • Модуль 1. Соціальний діалог та трипартизм: Вступ. У даному модулі проводиться огляд переваг використання соціального діалогу, визначаються основні поняття, правила та механізми соціального діалогу в Україні.
  • Модуль 2. Колективні переговори. У цьому модулі розглядається поняття «колективні договори», їх основні переваги для роботодавців та робітників, а також сприяння Уряду щодо ведення таких переговорів.
  • Модуль 3. Розвиток навичок досягнення консенсусу для соціального діалогу. Основний акцент зосереджується на застосуванні компетенцій та навичок для ведення соціального діалогу, досягнення компромісу та управління конфліктами, а також описуються переваги та недоліки різних стилів ведення переговорів.

Навчальний курс «Соціальний діалог та трудові відносини» розміщено на сайті Вищої школи публічного управління у вільному доступі: https://bit.ly/48ihkrx.  

Довідково:

НАДС спільно з Вищою школою публічного управління працюють над тим, щоб державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування опановували сучасні ідеї, цінності та принципи соціального діалогу. Цього року в партнерстві з Профспілкою працівників державних установ України розроблено дві окремі програми для державних службовців категорії «А» та державних службовців категорії «Б» за напрямком «Соціальний діалог як механізм публічного управління в умовах війни, повоєнного відновлення та набуття Україною членства в ЄС».

Також успішною була робота секції «Імплементація європейських стандартів соціального діалогу як механізму відновлення та розвитку України як сильної європейської країни» на науково-практичній конференції «Європейські орієнтири публічного управління», що відбулась у травні в рамках Тижня Європи. Співпраця з Профспілкою працівників державних установ України та Аналітично-консалтинговим центром публічного врядування і права в проведенні цієї секції мала продовження. І невдовзі побачить світ монографія за результатами конференції, розділ якої присвячено саме проблематиці соціального діалогу.