В КИЄВІ СТАРТУВАВ РІШЕЛЬЄ-ФОРУМ ПУБЛІЧНОЇ СЛУЖБИ

В Києві стартував Рішельє-Форум публічної служби

22 Вересня 2022

22 вересня у Києві стартував щорічний  Рішельє-форум публічної служби. Цього року тема Форуму присвячена питанням «Архітектури нової моделі публічної служби». 

НАДС започаткував ідею проведення цього заходу ще 12 років тому в Одесі. Він спрямований на забезпечення системного діалогу влади, науковців, громадськості щодо нагальних питань реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування. Щороку в заході беруть участь понад 150 учасників – профільних експертів як нашої країни, так і країн-партнерів. За час роботи Форум став помітним публічним майданчиком для міжнародного діалогу та пошуку ефективних рішень у сфері публічного управління.

У пленарній частині виступила Голова НАДС Наталія Алюшина, що водночас була і модератором всіх дискусійних панелей Форуму.

«Зазвичай, на Рішельє-форумі ми оцінюємо глобальні виклики й ухвалюємо стратегічні рішення. За 12 років ми звикли, що на цьому майданчику народжуються нові ідеї, які згодом стають реаліями та втілюються в життя на державній службі. Втім, війна звужує обрії планування і змушує нас концентруватися на головному — стратегії утримання спроможності і функціональності публічної служби, забезпечення керованості держави у вкрай несприятливих умовах», - зазначила на початку виступу Наталія Алюшина.

За словами Голови НАДС, державна служба уже адаптувалась до умов воєнного часу і готова до наступних викликів. Головний з них – післявоєнне відновлення нашої країни. Для цього необхідно удосконалити управління суспільними процесами. Стратегічні напрямки розвитку публічної служби обговорювались сьогодні в рамках тематичних дискусійних панелей: 

  • європейська інтеграція;
  • конкурентоспроможність та цифровізація;
  • розвиток служби в органах місцевого самоврядування; 
  • ощадливе врядування.

Особливістю цьогорічного Рішельє-Форуму стала презентація системного інструменту з безкоштовного вивчення англійської мови публічними службовцями всієї України за програмою найбільшої у світі освітньої компанії EF Language Learning Solutions Ltd. В цьому їм допомагатимуть 380 міжнародних викладачів. Програму навчання представили доктор Девід Біш, керівник академічних програм EF, та Бен Хоуп, віце-президент EF.

З вітальними словами до учасників Форуму звернулись Заступник голови Представництва ЄС в Україні  Ремі Дюфло, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та вроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, Голова програми OECD/SIGMA Грегор Вірант, Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, Виконувачка обов'язків Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані, Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, Старша радниця Посольства Швейцарської Конфедерації в Україні Айлін Хофштеттер.

Переглянути трансляцію першого дня Форуму: https://cutt.ly/iVbbAAc