У НАДС СТАРТУВАВ ТРЕНІНГ З ПИТАНЬ ПРАВ ЛЮДИНИ, НЕДИСКРИМІНАЦІЇ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ

У НАДС стартував тренінг з питань прав людини, недискримінації та забезпечення гендерної рівності

22 Квітня 2024

Розбудова України передбачає формування європейського світогляду і цінностей, що базуються на верховенстві права і правах людини. Про це зазначила Наталія Алюшина, Голова Національного агентства України з питань державної служби, відкриваючи тренінг для тренерів з прав людини для публічних службовців. На її думку, дотримання прав людини потребує формування у суспільстві культури поваги до прав і свобод громадян, недискримінаційності, поваги до принципів безбар’єрності та інклюзії, забезпечення гендерної рівності. І саме це є визначальним у діяльності публічних службовців.  

«Одним з пріоритетів діяльності Агентства є розвиток компетентностей публічних службовців у сфері прав людини, недискримінації та забезпечення гендерної рівності. НАДС активно співпрацює з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою, Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики, Державною службою України з питань праці, Координаційним центром безоплатної правової допомоги, Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем», ПРООН в Україні», - розповіла  Наталія Алюшина. 

Окремо Наталія Алюшина зупинилася на роботі НАДС та Вищої школи публічного управління в сфері професійного розвитку публічних службовців за даним напрямком.  Так, у 2023 році у Вищій школі публічного управління та регіональних центрах підвищення кваліфікації пройшли навчання з питань прав людини 15937 публічних службовців. Впродовж І кварталу 2024 року такі навчання вже завершили 2724 публічних службовця.   

Минулого року на базі Вищої школи, за двома програмами, розробленими у співпраці з ПРООН («Держава без бар’єрів», «Права людини»), підвищення кваліфікації пройшли 935 публічних службовців. Цього ж року Вищою школою за підтримки ПРООН запланована розробка та реалізація ще двох нових програм: з питань легкого читання та безбар’єрності. Очікується, що загалом, за чотирма програмами, розробленими спільно з експертами ПРООН, навчання пройде 961 публічний службовець. 

Крім цього, з метою впровадження сучасних тренінгових технологій та освітніх інновацій у сфері професійного навчання у співпраці з проектом ПРООН, «Права людини для України», розроблено програму підготовки тренерів  з питань забезпечення права на доступ до публічної інформації в органах державної влади та органах місцевого самоврядування. Програма реалізовувалась у рамках проведення Літньої школи тренерської майстерності. Сертифіковано 24 тренера.  

 Зауважимо, що тренінг організовано Національним агентством України з питань державної служби та Вищою школою публічного управління за підтримки проєкту «Права людини для України (фаза ІІ)», який впроваджується UNDP в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.  

Тренінг триватиме впродовж тижня. Його метою є підготовка тренерів, які у подальшому зможуть навчати державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, до повноважень яких відносяться питання прав людини, а саме підвищення рівня спроможності учасників щодо використання інтерактивних методів навчання з питань прав людини та підходу заснованого на правах людини в функціях держави.