«ЦИФРОВІ КОМПЕТЕНТНОСТІ - ЦЕ MUST HAVE ДЛЯ КОЖНОГО ПУБЛІЧНОГО СЛУЖБОВЦЯ, ОДНАК ЗА ЕПОХОЮ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НЕ МОЖНА ВТРАТИТИ ГОЛОВНУ ЦІННІСТЬ - ЛЮДИНУ», - НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

«Цифрові компетентності - це must have для кожного публічного службовця, однак за епохою цифровізації не можна втратити головну цінність - людину», - Наталія Алюшина

20 Лютого 2024

Цифрові компетентності і цифрова грамотність в сучасних умовах - це must have для кожного публічного службовця. Це заявила Голова НАДС Наталія Алюшина під час під час відкриття Зимової наукової школи КНУ ім. Т. Шевченка «Цифрові технології в професійній діяльності публічних службовців».

Голова НАДС також привітала учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції «Публічне управління в Україні: Історичний досвід та перспективи розвитку», що проходить в рамках Зимової наукової школи.

Наталія Алюшина зазначила, що наразі зусилля всього державного апарату спрямовані на забезпечення потреб і ресурсів країни задля здобуття перемоги. З огляду на це переосмислюються підходи, формат роботи, змінюються інструменти, які застосовувалися раніше. Відбуваються активні дискусії щодо перегляду функцій державних органів, аналізу ефективності і результативності їх роботи. 

«Цифровізація управлінських процесів на державній службі – це якраз той інструмент, що допомагає економити час і ресурси, зробити надання послуг більш комфортним і зручним для людей, максимально спростити процедури, зробити їх більш прозорими», - сказала Наталія Алюшина. 

Голова НАДС назвала декілька масштабних інформаційно-комунікаційних систем, впроваджених на державній службі, які кардинально змінили уявлення про управління персоналом в державному секторі. Це Портал управління знаннями - величезний маркетплейс освітніх провайдерів і публічних службовців, Єдиний портал вакансій державної служби - місце зустрічі кандидатів на посади державної служби і державних органів. А також Інформаційна система управління людськими ресурсами HRMIS – весь HR-світ, доступний в один клік.

«Наразі на Порталі управління знаннями зареєстровано більше 127 тисяч користувачів. Це і державні службовці, і посадові особи місцевого самоврядування. Це і 132 заклади освіти, і також 24 проекти/програми міжнародної технічної допомоги та інші неурядові організації. На Порталі розміщено більше 1700 програм підвищення кваліфікації, і в тому числі 68 освітніх програм підготовки магістрів», - наголосила Наталія Алюшина.

За словами Голови НАДС, Єдиний портал вакансій державної служби теж очікують зміни, адже зміниться і сама конкурсна процедура. До того ж після набуття чинності Закону №3077 «Про службу і органах місцевого самоврядування» на Єдиному порталі також зможуть розміщувати свої оголошення про конкурси і ОМС.

Крім того, Наталія Алюшина назвала переваги використання Інформаційної системи управління людськими ресурсами HRMIS на державній службі. Це централізована база даних державних службовців, якою можуть безкоштовно користуватись державні органи. Система сприяє автоматизації процесів, які пов'язані і з виконанням функцій управління персоналом, і нарахування заробітної плати. Наразі до системи HRMIS підключено 762 державні органи та внесено дані майже 40 тисяч працівників державних органів.

Водночас, Голова НАДС наголосила, що за епохою цифровізації не можна втратити головну цінність - людину. 

«Цифровізація сьогодні - це не самоціль. Це спосіб бути швидшими, доступнішими. І, звісно, це спосіб бути більш ефективними. Ми завжди в фокусі маємо тримати потреби людей. Людиноцентризм, професіоналізм, доброчесність, відповідальність, результативність -  це основні стовпи, на яких має функціонувати державна служба в 21 столітті», - зазначила Наталія Алюшина.

Довідково: 

Зимова наукова школа організована Навчально-науковим інститутом публічного управління та державної служби КНУ імені Т.Шевченка спільно з Навчально-науковим інститутом права. Головна мета навчання – підвищити рівень правової та соціально-психологічної готовності слухачів до виконання завдань у сфері публічного управління та адміністрування, сформувати та розвинути життєво необхідні, професійні компетентності через проєктну, творчу та ситуативно-модельну діяльність в межах навчально-тренінгових програм.