СТАРТУВАЛО НАВЧАННЯ ЗА ПРОГРАМОЮ «ВИЯВЛЕННЯ І РЕАГУВАННЯ НА ВИПАДКИ СЕКСУАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА, ПОВ’ЯЗАНОГО З КОНФЛІКТОМ, ТА НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИМ»

Стартувало навчання за програмою «Виявлення і реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та надання допомоги постраждалим»

07 Листопада 2022

Сьогодні стартувало онлайн-навчання «Виявлення і реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та надання допомоги постраждалим». Навчання організовано НАДС спільно з Центром адаптації державної служби до стандартів ЄС та Вищою школою публічного управління за підтримки та сприяння Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики та проєкту ООН Жінки в Україні. 

Як зазначила Голова НАДС Наталія Алюшина, питання запобігання і протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, є пріоритетом державного рівня, зокрема Уряду, Першої Леді України, центральних органів влади. За її словами, надзвичайно важливо, що у воєнних реаліях нам вдається не лише виконувати щоденну роботу, але й ефективно реагувати на виклики, забезпечувати професійний розвиток державних службовців.

«На виконання доручення Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України НАДС утворено робочу групу з розроблення типової загальної короткострокової програми підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування стосовно належного реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. До її складу увійшли представники апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, МВС, Міністерства соціальної політики, МОЗ, Національної соціальної сервісної служби, Національної поліції, Координаційного центру з надання правової допомоги, НАДС та експерти міжнародних організацій. Результат роботи – програма «Виявлення і реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та надання допомоги постраждалим», - зазначила Наталія Алюшина. 

Такі тренінги триватимуть протягом 7-10 листопада і передбачають підвищення кваліфікації 145 фахівців, до компетенції яких належать питання надання допомоги постраждалим від сексуального насильства, вчиненого представниками держави-агресора. Їх метою є отримання практичних знань щодо належного реагування  на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, надання допомоги постраждалим, забезпечення відшкодування заподіяної шкоди.

Додамо, що експертну підтримку та сприяння в організації  і проведенні навчань надали Представництво ООН Жінки, а також Асоціація жінок-юристок України ЮрФем. 

В свою чергу, хочемо нагадати, що величезний спектр навчальних програм різноманітного професійного спрямування можна знайти на Порталі управління знаннями.