ПРЕЗЕНТОВАНО РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОТРЕБ У ПРОФЕСІЙНОМУ НАВЧАННІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД

Презентовано результати дослідження потреб у професійному навчанні органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад

20 Грудня 2023

19 грудня відбулась презентація звіту Всеукраїнського дослідження загальних потреб у професійному навчанні посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад. ( .pdf , 2.58 Мб ) Дослідження реалізовано Програмою Ради Європи «Зміцнення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» на запит НАДС за участі Генерального департаменту з питань професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування НАДС та асоціацій органів місцевого самоврядування. 

Мета дослідження – зміцнення організаційної та управлінської спроможності органів місцевого самоврядування шляхом вивчення навчальних потреб посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Участь у заході, який проводився за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, взяли Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Ерленд Фалк, народний депутат України, Голова профільного Комітету ВР Олена Шуляк, народний депутат України, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування профільного Комітету ВР Віталій Безгін, експерт Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» Наталія Балдич, експерт Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» Володимир Мягкоход, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад Тарас Добрівський, Голова Харківської обласної ради, президент Української асоціації обласних і районних рад Тетяна Єгорова-Луценко, директор з розвитку - заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Всеукраїнська асоціація громад» Ігор Абрам’юк.

Відкриваючи захід, Голова НАДС Наталія Алюшина зазначила, що місцеве самоврядування набуло значно більших повноважень внаслідок реформи децентралізації, яка розпочалась у 2014 році. Однак внаслідок військової агресії РФ та початку широкомасштабної війни в України відкрились нові реалії для діяльності як державних, так і самоврядних інститутів. 

«З початком війни органи місцевого самоврядування, окрім виконання властивих для них функцій, почали утворювати ради оборони та сприяти військовому командуванню у здійсненні заходів правового режиму воєнного стану. Таким чином, питання спроможності територіальних громад набуло нового змісту. Швидкість змін, які відбуваються в системі місцевого самоврядування, вимагає існування гнучкої й дієвої системи професійного навчання. І навпаки, ефективність та результативність змін залежатиме від професіоналізму посадових осіб. Тому й існує необхідність у глибокому вивченні питання організації навчання як посадових осіб місцевого самоврядування, так і депутатів місцевих рад. У тому числі вивчення потреб у такому навчанні. І вивчення результатів поточного дослідження може мати надзвичайні революційні результати», - зазначила Наталія Алюшина.

Голова НАДС наголосила, що у виконанні Україною своїх зобов’язань як держави-члена Ради Європи велику роль відіграють представники місцевого самоврядування. Тому новим законом «Про службу в органах місцевого самоврядування» посилено вимоги до навчання посадових осіб місцевого самоврядування. Зокрема, професійне навчання стає обов’язковим для службовців місцевого самоврядування. Тож, результати дослідження дозволять зосередитися на розвитку навчальних програм, в яких зацікавлені безпосередньо публічні службовці. 

Виступаючи на презентації, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Ерленд Фалк привітав рішучу налаштованість національних партнерів запроваджувати інструментарій Ради Європи з доброго врядування, зокрема методологію Аналізу потреб у навчанні (Training Needs Analysis).

«Деякі висновки дослідження є дуже обнадійливими, - наголосив пан Ерленд Фалк. Приміром, від 74,4% до 90,7% респондентів різних категорій основною мотивацією професійної підготовки назвали бажання надавати якісні послуги або ефективно виконувати свої повноваження. Далі йдуть бажання пізнати щось нове (з 75,2% до 82,5%) і отримати додаткові навички (з 75,6% до 83,3). Ми будемо використовувати звіт цього дослідження в усіх сферах, де Рада Європи співпрацює зі своїми українськими партнерами, - підсумував Ерланд Фалк. Він підтвердив непохитну підтримку Радою Європи України та її народу під час активної фази війни та після неї – до тих пір, поки це буде потрібно.

Цьогорічне дослідження тривало з 6 листопада по 7 грудня 2023 року і проводилось методом онлайн-опитування та глибинних напівструктурованих інтерв’ю. Воно охопило всі категорії представників органів місцевого самоврядування. В онлайн-опитуванні цього року взяли участь сільські, селищні, міські голови, їх заступники, секретарі місцевих рад, керуючі справами виконавчих комітетів місцевих рад, посадові особи місцевого самоврядування (крім виборних посад) виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, старости, депутати сільських, селищних, міських рад, керуючі справами, посадові особи виконавчих апаратів районних та обласних рад, депутати районних та обласних рад. 

Загалом респондентами стали близько 7 тисяч осіб з усіх регіонів України.

Дослідження стало вже третьою хвилею вивчення потреб у профнавчанні представників органів місцевого самоврядування, яка здійснюється Радою Європи на запит НАДС і базується на методології Центру експертизи доброго врядування Ради Європи.