НАТАЛІЯ АЛЮШИНА: ВЖЕ СЬОГОДНІ МАЄМО ФОРМУВАТИ ВІЗІЮ МОДЕЛІ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ. КРУГЛИЙ СТІЛ З ПИТАНЬ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ ПУБЛІЧНИХ СЛУЖБОВЦІВ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ

Наталія Алюшина: Вже сьогодні маємо формувати візію моделі системи професійного навчання. Круглий стіл з питань професійного навчання публічних службовців в умовах європейської інтеграції України

23 Жовтня 2023

Як має змінитися професійне навчання публічних службовців в умовах європейської інтеграції України. Про це говорили під час засідання круглого столу, організованого парламентським Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з НАДС, за участі народних депутатів України, представників державних органів, вітчизняних і міжнародних організацій.

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина наголосила на важливості формування освітнього контенту для публічних службовців за випереджальним принципом.

«Ми обговорюємо модель системи професійного навчання публічних службовців у контексті євроінтеграційних процесів України. Цю візію важливо формувати вже сьогодні. І НАДС працює у цьому напрямі. Так, Законом України «Про службу в ОМС» вперше закріплено вимоги щодо професійного навчання посадових осіб місцевого самоврядування. Готуємося перейти на професійне навчання за сім’ями посад в контексті реформи системи оплати праці державних службовців», - зазначила Голова Агентства. 

За словами Наталії Алюшиної, Планом пріоритетних дій Уряду на 2023-й передбачено розробку проєкту розпорядження КМУ про затвердження плану заходів з розвитку системи професійного навчання державних службовців, голів МДА, їхніх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад до 2027 року. Проєкт документу, розроблений НАДС, пройшов громадське та експертне обговорення. Серед пріоритетів у сфері розвитку системи професійного навчання:

  • співробітництво у сфері вивчення європейського досвіду публічної служби та впровадження у діяльність державних органів європейських практик;
  • задоволення попиту публічних службовців на навчання з питань відносин ЄС і України;
  • вивчення публічними службовцями англійської мови;
  • формування культури самонавчання, а також усвідомленої мотивації до безперервного навчання.

Серед актуальних трендів системи професійного навчання Наталія Алюшина відзначила вивчення англійської мови, впровадження нових програм для вищого корпусу державної служби, забезпечення індивідуальної траєкторії професійного розвитку державних службовців посад категорії «А».

У роботі круглого столу взяли участь Олена Шуляк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Олег Немчінов, Міністр КМУ, Мачей Янчак, Голова Офісу Ради Європи в Україні, Ремі Дюфло, заступник голови Представництва ЄС в Україні, Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Дмитро Чорний, голова підкомітету з питань державної служби Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Олександр Качурін, радник заступника Керівника Офісу Президента України, Лєх Марчінковскі, головний консультант з питань публічної служби та управління людськими ресурсами Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту SIGMA.

Захід передбачав кілька тематичних панелей. Зокрема, щодо інституційної стійкості системи професійного навчання публічних службовців в умовах війни, професійного навчання публічних службовців в умовах європейської інтеграції України. Також обговорили роль проектів (програм) міжнародної технічної допомоги у професійному навчанні публічних службовців.

Переглянути відео заходу.