НАТАЛІЯ АЛЮШИНА ВИСТУПИЛА ПІД ЧАС КОНГРЕСУ МІСЦЕВИХ ТА РЕГІОНАЛЬНИХ ВЛАД ПРИ ПРЕЗИДЕНТОВІ УКРАЇНИ

Наталія Алюшина виступила під час Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

30 Вересня 2021

 


Формування системи навчання та підвищення кваліфікації для органів місцевого самоврядування – одне з питань, що були розглянуті під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Під час свого виступу Наталія Алюшина, Голова НАДС, підкреслила важливість формування фахової та компетентної служби в органах місцевого самоврядування. А це, в свою чергу, можливе лише при забезпеченні професійного навчання посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

«Результати роботи органів місцевого самоврядування напряму залежать від професійності працівників. І ми усі спільно маємо подбати про належний професійний розвиток персоналу. До речі, вивчення потреб показало, що зараз потребують навчання більше як 35 тисяч посадових осіб місцевого самоврядування. НАДС активно впроваджує різноманітній інструментарій, який заохочує та дозволяє максимально ефективно і комфортно отримувати освітні послуги у сфері професійного навчання», - зауважила Наталія Алюшина.

В той же час, за словами Голови Агентства, за вісім місяців 2021 року у регіональних центрах підвищення кваліфікації і регіональних інститутах НАДУ підвищили кваліфікацію тільки 24 тисячі посадових осіб місцевого самоврядування із майже 86 тисяч осіб, які завершили навчання в цих закладах. Крім цього, упродовж 2018–2020 років частка посадових осіб місцевого самоврядування у структурі тих, хто пройшов навчання у цих закладах освіти, скоротилась майже вдвічі – з 43 % до 22 %. Актуальне питання й професіоналізація корпусу депутатів місцевих рад. Так, кількість депутатів місцевих рад, які проходять навчання, є критично низькою. Так, у 2020 році лише 1 870 депутатів пройшли відповідне навчання. З огляду на загальну кількість в Україні депутатів місцевих рад, яких є понад 42 тисячі, це надзвичайно низький показник. «Така статистика викликає неабияке занепокоєння з огляду на подальшу реалізацію завдань держави щодо посилення спроможності системи місцевого самоврядування. У нас є ресурси, є можливості, проте нам бракує волі для фахового розвитку персоналу. Адже це напряму залежить саме від очільників органів місцевого самоврядування», - підкреслила Наталія Алюшина.

Також, спікерка зазначила, що НАДС у взаємодії з усіма стейкхолдерами, а це, насамперед, асоціації органів місцевого самоврядування, працює над налагодженням системної роботи з професійного навчання посадових осіб місцевого самоврядування. Та звернулася з проханням підтримати розроблений НАДС проєкт Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (нова редакція), який унормовує, зокрема, й питання безперервності професійного розвитку службовців місцевого самоврядування, організації професійного навчання, у тому числі виборних посадових осіб місцевого самоврядування.