НАТАЛІЯ АЛЮШИНА: ВІЙНА ВИЗНАЧАЄ НОВІ ВИКЛИКИ У РЕФОРМУВАННІ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ

Наталія Алюшина: Війна визначає нові виклики у реформуванні системи професійного навчання

27 Грудня 2022

 

Війна визначає нові виклики та завдання у напрямку реформування системи професійного навчання. Насамперед – щодо якості навчання управлінських кадрів. Відтак модернізація системи професійного навчання – пріоритет НАДС.

На цьому наголосила Голова НАДС Наталія Алюшина під час засідання Координаційної ради з питань професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад.

«НАДС упродовж року опрацьовував новий проєкт – Вищу школу публічного управління. Нова команда – нова філософія – нові сподівання. І, звісно, масштабна системна робота. В умовах війни і повоєнного відновлення, курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію навчання публічних службовців має відбуватися за новими стандартами і програмами», - зазначила Наталія Алюшина.

Ще один важливий крок – запровадження автоматизованого конкурсного відбору виконавців державного замовлення на професійне навчання публічних службовців. Цього року конкурс вперше відбувся через Портал управління знаннями. За словами Наталії Алюшиної, це стало кроком до реалізації принципів добросовісної конкуренції, відкритості та прозорості, об’єктивного й неупередженого оцінювання конкурсних пропозицій.

Члени Координаційної ради ознайомилися з ініціативами та можливостями правового регулювання системи професійного навчання. Їх представила директор Генерального департаменту з питань професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування НАДС Людмила Рикова. Директор Вищої школи публічного управління Юлія Лихач поінформувала про перші кроки становлення Вищої школи публічного управління. В.о. начальника Управління розміщення та виконання державного замовлення на професійне навчання Наталія Зінченко доповіла про підготовку та підвищення кваліфікації публічних службовців за державним замовленням НАДС у 2022 році.

Під час заходу присутні ознайомилися із практиками-переможницями конкурсу «Кращі практики впровадження освітніх інновацій у системі професійного навчання». Серед них: симулятор управлінських рішень та пропозицій (кафедра теорії та практики управління Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»), методологія дизайн-мислення у навчанні публічних службовців для впровадження змін (кафедра публічного управління та адміністрування Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу), навчальна онлайн-платформа Апарату Верховної Ради України.

Вів засідання Голова Координаційної ради, заступник Голови НАДС Андрій Заболотний.

Довідково: Координаційна рада з питань професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад є постійним консультативно-дорадчим органом НАДС. До її складу входять експерти з питань державного управління, професійної освіти, представники СКМУ, МОН та ряду навчальних закладів.