НАТАЛІЯ АЛЮШИНА ПРЕЗЕНТУВАЛА МОНІТОРИНГОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ У 2021–2023 РОКАХ

Наталія Алюшина презентувала моніторингове дослідження розвитку системи професійного навчання у 2021–2023 роках

18 Вересня 2024

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина у рамках засідання Координаційної ради з питань професійного навчання презентувала моніторингове дослідження розвитку системи професійного навчання у 2021–2023 роках. Це вже третя доповідь щодо стану системи професійного навчання, підготовлена НАДС. Перша і друга були презентовані у 2019 та 2021 роках.

«Під час підготовки цієї доповіді нашим завданням було не лише аналізувати стан системи професійного навчання, але й оцінити її спроможність та інституційну стійкість. Протягом досліджуваного періоду удосконалювались і розвивались правові, організаційні, інформаційні, ресурсні механізми регулювання системи професійного навчання, посилювався інноваційний та технологічний компоненти її забезпечення. За результатами дослідження ми виявили певні тенденції, побачили позитивні зрушення і зміни, проаналізували проблеми», - наголосила Наталія Алюшина.

Вагомим здобутком, за словами Голови Агентства, є те, що питання розвитку системи професійного навчання закріплено у стратегічних та програмних документах розвитку країни. Закладено правове підґрунтя для розбудови цілісної системи професійного навчання, що включає пов’язані між собою компоненти. Йдеться про визначення потреб у професійному навчанні, формування, розміщення і виконання державного замовлення, знаходження мотивації до такого навчання, забезпечення функціонування і розвитку ринку освітніх послуг, моніторинг та оцінку якості навчання.

Найбільшим компонентом системи професійного навчання є підвищення кваліфікації. У 2021–2023 роках за державним замовленням НАДС підвищили кваліфікацію майже 147 тисяч публічних службовців. Лідером у професійному навчанні публічних службовців є Вища школа публічного управління. У 2021–2023 роках тут підвищили кваліфікацію 74 263 публічних службовці. Найбільша частка припадала на державних службовців і становила 96,2%.

У досліджуваному періоді зазнала змін загальна структура учасників навчання. Так, з 2021 року суттєво зросла частка посадових осіб місцевого самоврядування – з 30% у 2021-му до 41% у 2023-му. Водночас частка державних службовців зменшилася з 67% до 56%. Низькими, за словами Наталії Алюшиної, є показники професійного навчання депутатів місцевих рад. Тож прийняття нової редакції Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» створює правові механізми щодо обов’язковості професійного навчання таких посадових осіб. Потребує врегулювання і питання професійного навчання голів місцевих державних адміністрацій, їхніх перших заступників і заступників.

Окремо Наталія Алюшина розповіла про Портал управління знаннями. На цій платформі організовано електронну взаємодію замовників, надавачів та користувачів освітніх послуг. А також забезпечено зручний безбар’єрний доступ до організації професійного навчання. На Порталі зареєстровано понад 137 тисяч користувачів, понад 7 тисяч державних органів, 165 провайдерів освітніх послуг, у тому числі 25 проєктів міжнародної технічної допомоги та неурядових організацій. А також інформація про понад 2 тисячі програм підвищення кваліфікації та 69 освітніх програм підготовки магістрів за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування».

В рамках дослідження опитано понад 27 тисяч публічних службовців щодо потреб та задоволеності рівнем організації професійного навчання, бачення результатів реформування. Майже третина респондентів констатувала, що завдяки оновленій системі навчання підвищився рівень компетентності публічних службовців, а загалом система зорієнтована на потреби особистості у професійному розвитку протягом усього життя.

Також Наталія Алюшина розповіла про пріоритети розвитку системи професійного навчання. За її словами, одним із пріоритетних завдань є проведення незалежного огляду системи підготовки державних службовців, зокрема в частині забезпечення якості навчання, та підготовка пропозицій щодо її розвитку. «Плануємо провести на загальнодержавному рівні незалежний моніторинг якості підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та якості освітньої діяльності суб’єктів надання освітніх послуг», - розповіла Голова НАДС.

Також у планах низка системних заходів, спрямованих на:

  • ­забезпечення відкритості системи професійного навчання до змін і підвищення її адаптивності до нових викликів;
  • диверсифікацію ринку освітніх послуг;
  • підвищення професійного потенціалу викладачів (тренерів);
  • формування у публічних службовців культури самонавчання тощо.

До обговорення дослідження долучилися Угіс Сікс, керівник проєкту Європейського Союзу «Продовження підтримки комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR2), Ольга Шевчук, керівниця Програм Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», Олена Денисюк, проректор Державного університету «Житомирська політехніка», Тетяна Литвиненко, директор Волинського регіонального центру підвищення кваліфікації.