НАТАЛІЯ АЛЮШИНА: «ПОКРОКОВО РОЗБУДОВУЄМО СИСТЕМУ НАВЧАННЯ ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПУБЛІЧНИХ СЛУЖБОВЦІВ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ В СИСТЕМІ ПРОТИДІЇ ТА ПОПЕРЕДЖЕННЯ ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНОМУ НАСИЛЬСТВУ»

Наталія Алюшина: «Покроково розбудовуємо систему навчання та підвищення кваліфікації публічних службовців, які працюють в системі протидії та попередження гендерно зумовленому насильству»

27 Лютого 2024

Понад 3 тисячі осіб впродовж року підвищать кваліфікацію в Центрі розвитку компетентностей у сфері прав людини, недискримінації та гендерної рівності при Вищій школі публічного управління. Про це зазначила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина під час круглого столу «Розвиток інституційної та кадрової спроможності суб’єктів міжвідомчої взаємодії з питань запобігання та протидії гендерно зумовленому, зокрема домашньому, насильству». Особливу увагу буде зосереджено на питаннях професійного розвитку з питань попередження та протидії домашнього насильства та сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом.

Крім цього, Наталія Алюшина розповіла про створення Національного тренінгового центру з питань запобігання та протидії гендерно зумовленому насильству. Тренінговий центр створено в рамках співпраці UNFPA та Вищої школи публічного управління. Упродовж 2023 року вже проведено 9 тренінгів, навчання за якими пройшли 324 державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та фахівців соціальних служб. Разом з тим, з метою підготовки тренерів на базі Вищої школи підготовлено 43 сертифікованих тренери за трьома програмами.

Також за словами Наталії Алюшиної, питання забезпечення прав людини, гендерної політики, соціального захисту населення, забезпечення прав та інтересів осіб з інвалідністю у фокусі уваги під час розробки та реалізації програм підвищення кваліфікації. Так, у 2023 році НАДС розроблено та затверджено типову навчальну програму «Запобігання і протидія гендерно зумовленому, зокрема домашньому, насильству».

Збільшується щороку й кількість публічних службовців, які проходять навчання з питань гендерної рівності та недискримінації. Приміром, у 2023 році у 18 регіональних центрах підвищення кваліфікації та Вищій школі публічного управління за загальними короткостроковими програмами підвищення кваліфікації пройшли навчання з питань забезпечення гендерної рівності на державній службі понад 10 тисяч осіб.

Окремо Наталія Алюшина зауважила на важливості міжвідомчої координації між стейкхолдерами та висловила вдячність за підтримку й експертну допомогу Урядовій уповноваженій з питань гендерної політики, Міністерству соціальної політики України, Національній соціальній сервісній службі України, Фонду ООН у галузі народонаселення. 

Додамо, що під час засідання круглого столу учасники обговорили сучасний стан реалізації Державної соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі до 2025 року. Зокрема в частині розвитку інституційної та кадрової спроможності відповідних державних органів, залучених до її реалізації.  А також актуальний стан функціонування національної системи навчання основних суб’єктів міжвідомчої взаємодії з питань запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству, а також пропозиції щодо її подальшої модернізації (з урахуванням завдань Уряду).

До того ж було представлено результати національного опитування органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо визначення їх навчальних потреб з питань протидії та попередження гендерно зумовленому насильству, зокрема домашньому насильству.