НАТАЛІЯ АЛЮШИНА: НАДС ТА ОФІС РАДИ ЄВРОПИ В УКРАЇНІ – УСПІШНИЙ ПРИКЛАД ДІЄВОГО ТА ЕФЕКТИВНОГО ПАРТНЕРСТВА

Наталія Алюшина: НАДС та Офіс Ради Європи в Україні – успішний приклад дієвого та ефективного партнерства

24 Квітня 2023

У контексті отримання статусу кандидата в члени ЄС перед Україною відкриваються нові перспективи співпраці. Вже маємо приклад дієвого партнерства НАДС із Офісом Ради Європи в Україні. Сподіваюся, подальша робота і надалі буде плідною та допоможе нашій державній службі швидше адаптуватися до стандартів Євросоюзу.

Про це заявила Голова НАДС Наталія Алюшина під час презентації нового Плану дій Ради Європи для України «Стійкість. Відновлення. Відбудова» на 2023-2026 роки.

Вона відзначила результативні проекти з Офісом Ради Європи в Україні щодо професійного навчання публічних службовців, підтримки місцевого самоврядування, розвитку організаційної культури на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування (ОМС).

Серед них, зокрема, розробка Концепції реформування системи професійного навчання та Плану заходів з її реалізації та Положення про систему професійного навчання. У 2021-му започатковано конкурс «Кращі практики впровадження освітніх інновацій у системі професійного навчання». Також підготовлено «Практичний посібник з питань планування та організації професійного навчання державних службовців МДА, голів МДА, їхніх перших заступників та заступників» (за сприяння Програми Офісу РЄ в Україні «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні»). Напрацьовано спільно проєкт опитувальника державних службовців та посадових ОМС з питань організаційної культури «Публічна служба в Україні: Ваша точка зору». Дослідження проводилося три роки поспіль та дало можливість отримати якісні аналітичні дані щодо цінностей публічних службовців.

Крім цього, експерти програм/проєктів Ради Європи в Україні надають експертну підтримку та є членами низки консультативно-дорадчих органів НАДС й конкурсних комісій. 

Також у 2018 році було підписано Меморандум про співробітництво між НАДС, Всеукраїнським центром підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб ОМС, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку) та Центром експертизи реформ місцевого самоврядування Генерального директорату з питань демократії РЄ.