НАДС ТА ПРОЕКТ USAID «ГОВЕРЛА» РОЗПОЧАЛИ СПІВПРАЦЮ З ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ЗАКОНУ ПРО СЛУЖБУ В ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В ЧАСТИНІ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ ПОСАДОВИХ ОСІБ ОМС

НАДС та Проект USAID «ГОВЕРЛА» розпочали співпрацю з імплементації Закону про службу в органах місцевого самоврядування в частині професійного навчання посадових осіб ОМС

22 Лютого 2024

Національне агентство України з питань державної служби (НАДС) спільно з Проектом USAID «ГОВЕРЛА» розпочинають реалізацію спільних ініціатив з імплементації Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». 

Для обговорення програми співпраці Голова НАДС Наталія Алюшина зустрілась з представниками Проекту USAID «ГОВЕРЛА» Габріелем Абрахамом та Галиною Семенець.

Під час зустрічі очільниця НАДС ознайомила із Дорожньою картою впровадження закону №3077 “Про службу в органах місцевого самоврядування”, що містить три ключові напрямки: підготовка підзаконних актів та методичних рекомендацій щодо практичного застосування процедур, передбачених Законом; професійна підготовка службовців місцевого самоврядування; масштабна інформаційно-роз’яснювальна кампанія.

Представники Проекту USAID «ГОВЕРЛА» висловили готовність долучатись до реалізації ініціатив по кожному напрямку реалізації Дорожньої карти. Зокрема, буде надано експертну підтримку з підготовки проектів підзаконних актів до Закону №3077, планується організація та проведення інформаційних сесій та інших навчальних  заходів для працівників ОМС, депутатів місцевих рад та очільників громад щодо основних засад новоприйнятого Закону. Також передбачена розробка індикаторів оцінювання якості підвищення їх кваліфікації та проведення періодичного зовнішнього моніторингу якості підвищення кваліфікації українських публічних службовців.

У співпраці з Вищою школою публічного управління буде розроблено та сертифіковано нові програми професійного навчання у сфері публічної служби, також запланована організація та проведення «Школи мерів».

Крім того, сторони обговорили можливості розроблення, забезпечення функціонування та адміністрування Інтерактивного онлайн коментаря (сайту) щодо реалізації та впровадження Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування”, де будуть розміщені активні коментарі до Закону, усі підзаконні акти,  передбачені щодо його реалізації, та коментарі до них, типові шаблони відповідних документів, рекомендації, методичні матеріали, досвід ОМС з кращими практиками, посилання на відповідні ресурси та документи, можливість коментування, поширення досвіду, формування відповідних опитувань та узагальнення їх результатів, формування відповідних дашбордів, тощо. 

Також, з метою залучення молоді на публічну службу, підтримку їх активності та профорієнтації Голова НАДС запропонувала Проекту «ГОВЕРЛА» долучитись до розробки методичних рекомендацій з питань стажування громадян з числа молоді, які не перебувають на посадах в органах місцевого самоврядування. Сторони планують проведення спільних інформаційно-просвітницьких заходів для молоді, присвячених питанням доброчесності на публічній службі, ролі публічних службовців у відновленні України, тощо.