НАДС ТА GIZ ПРОДОВЖАТЬ СПІВПРАЦЮ У СФЕРІ РОЗБУДОВИ ПУБЛІЧНОЇ СЛУЖБИ

НАДС та GIZ продовжать співпрацю у сфері розбудови публічної служби

25 Березня 2024

Про це йшла мова під час робочої зустрічі Голови Національного агентства України з питань державної служби Наталії Алюшиної з представниками Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). 

За словами Наталії Алюшиної, основними викликами наразі є відновлення конкурсних процедур при вступі на публічну службу, удосконалення нормативно-правової бази відповідно до Принципів державного управління SIGMA. Крім того, важливим є формування бренду держави як роботодавця та залучення персоналу на публічну службу. 

«У 2024 році НАДС продовжуватиме роботу над формуванням організаційної культури державної служби, яка базується на цінностях досягнення результатів, відповідальності, інноваційності, відкритості комунікації, забезпечення безбар’єрності. Разом з цим, працюватимемо над посиленням інституційної спроможності, відкритості та прозорості у сфері реформування державної служби, в тому числі стосовно напрацювання переліку заходів, які сприятимуть швидкій та якісній адаптації службовців, які пережили досвід війни», - зауважила Голова Агентства. 

Важливим залишається питання системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад. Впровадження нових стандартів оплати праці  наблизить Україну до європейських стандартів державного управління. 

Серед напрямів подальшої співпраці Наталія Алюшина відзначила наступні:  

  • підготовка пулу експертів для аналітичного супроводу процесу набуття членства в ЄС та організація навчальних візитів для забезпечення обміну найкращими практиками з урахуванням пріоритетів порядку денного співпраці Україна-ЄС;
  • дослідження можливостей запровадження додаткових соціальних гарантій та грошового забезпечення державних службовців, зокрема, робоче місце яких розташоване на територіях, де ведуться (велися) бойові дії;
  • професійне навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування;
  • впровадження системи управління якістю в органах державної влади, а саме Загальної схеми оцінювання (CAF); 
  • психосоціальна підтримка публічних службовців, зокрема розробка онлайн курсів з питань підтримки ментального здоров’я та профілактики професійного вигорання.