НАДС СПІЛЬНО З ПРОЄКТОМ РАДИ ЄВРОПИ «HELP» ЗАПУСТИЛИ ТРЕНІНГОВИЙ КУРС З ПИТАНЬ ДИСКРИМІНАЦІЇ ТА БОРОТЬБИ З РАСИЗМОМ, КСЕНОФОБІЄЮ, ГОМОФОБІЄЮ І ТРАНСФОБІЄЮ

НАДС спільно з Проєктом Ради Європи «HELP» запустили тренінговий курс з питань дискримінації та боротьби з расизмом, ксенофобією, гомофобією і трансфобією

18 Квітня 2024

Національне агентство України з питань державної служби за підтримки Проєктів Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни» та  «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні», Вищої школи публічного управління, Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України запустили тренінговий курс для публічних службовців з питань дискримінації та боротьби з расизмом, ксенофобією, гомофобією і трансфобією. 

Сьогодні відбулось урочисте відкриття навчання за участі Голови НАДС Наталії Алюшиної, Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, Керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Івана Вервейка, Директорки Вищої школи публічного управління Юлії Лихач, Голови Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань захисту прав людини Ганни Колесник, Заступника Голови Офісу Ради Європи в Україні Ерленда Фалка. Гості привітали учасників курсу та акцентували увагу на необхідності розуміння публічними службовцями України міжнародних і європейських правових інструментів щодо боротьби з дискримінацією, протидії проявів расизму, ксенофобії, гомофобії та трансфобії, а також підходами до їх запобігання.

«Це вже друга наша спільна ініціатива з Проєктом Ради Європи «HELP»: у листопаді 2023 року за підтримки Проєкту було розпочато курс з питань внутрішнього переміщення, який успішно завершили 32 державні службовці. Склад учасників курсу, який ми розпочинаємо сьогодні, є дуже різноманітним, що свідчить про важливість відповідного навчання. Це як державні службовці -  представники Офісу Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Апарату Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади, обласних військових адміністрацій, до повноважень яких віднесено питання захисту прав людини, так і адвокати. Переконана, що цей курс стане дуже затребуваним, адже перелік питань, яким він присвячений, є надзвичайно цінним та актуальним, і поєднає практичний досвід державних службовців та адвокатів. Тож бажаю всім плідної роботи та успішного застосування на практиці отриманих нових знань», - зазначила Наталія Алюшина, Голова НАДС.

Метою курсу «Дискримінація та боротьба з расизмом, ксенофобією, гомофобією та трансфобією» є надання детального, але легкодоступного навчального ресурсу для сприяння розумінню адвокатами та державними службовцями відповідних питань, з якими стикаються різні спільноти, а також ключових термінів та визначень, пов’язаних з цими групами. 

Курс складається із семи модулів на теми європейського антидискримінаційного права, огляду національного законодавства, яким заборонена дискримінація, дискримінація за ознаками статі, раси, етнічної належності, кольору шкіри, інвалідності та стану здоров’я, на ґрунті сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, тощо.

Під час запланованих у рамках курсу вебінарів в учасників буде нагода зустрітися з національними експертами з питань захисту прав людини і безбар’єрності та взяти участь у дискусіях з актуальних питань навчального курсу.

Учасники навчання, які успішно завершать курс і пройдуть оцінювання, встановлене тьюторками, отримають сертифікати, видані Програмою Ради Європи «HELP», Вищою школою адвокатури та Вищою школою публічного управління.