НАДС РОЗШИРЮЄ МОЖЛИВОСТІ ОСВІТНЬОГО ПРОЕКТУ «ШКОЛА ПІДГОТОВКИ СТАРОСТ» ДЛЯ ПОСИЛЕННЯ ІНСТИТУТУ СТАРОСТ В УКРАЇНІ

НАДС розширює можливості освітнього проекту «Школа підготовки старост» для посилення інституту старост в Україні

23 Лютого 2024

Національне агентство України з питань державної служби та Вища школа публічного управління спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також ГО «ДЕСПРО», ГО «Всеукраїнське об’єднання старост» та Проектом «PROSTO: Підтримка доступних послуг в Україні» продовжують спільно працювати над розвитком інституту старост в Україні. Під час робочої зустрічі обговорили розширення можливостей для навчання та підвищення кваліфікації близько 7,7 тисяч старост, які представляють інтереси мешканців старостинських округів на рівні керівництва громад.

Як зазначила Голова НАДС, у 2024 році згідно з планами-графіками 18 регіональних центрів підвищення кваліфікації передбачено навчання старост за 13 програмами підвищення кваліфікації. НАДС за останні два роки було погоджено 7 програм підвищення кваліфікації старост, розроблених регіональними центрами. 

Наталія Алюшина ознайомила учасників зустрічі з результатами Всеукраїнського дослідження потреб у професійному навчанні посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад. Дослідження було проведено НАДС наприкінці 2023 року за підтримки Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні».

За словами Голови НАДС, результати дослідження показали, що для старост найбільш затребуваними є додаткові знання, уміння та навички для виконання ними певних повноважень, а саме - надання адміністративних послуг або виконання окремих завдань адміністратора ЦНАП (86,7% опитаних старост), вчинення нотаріальних дій (83,4%), утворення та діяльності органів самоорганізації населення (74,2%), підготовка проєктів рішень місцевої ради, що стосуються майна територіальної громади, розташованого на території старостинського округу (74,0%). 

Крім того, вже на початку 2024 року у Вищій школі публічного управління за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад було започатковано освітній проект «Школа підготовки старост». 

«Школа підготовки старост» стала дієвою платформою поєднання теоретичних знань, обміну досвідом між громадами з найкращими практиками й рішеннями для ефективного виконання посадових обов’язків на місцях», - наголосила Наталія Алюшина. 

Голова НАДС уточнила, що в січні-лютому 370 старост із 242 громад з 23 областей України  уже пройшли навчання за загальною професійною (сертифікатною) програмою підвищення кваліфікації «Школа підготовки старост».

Також, в рамках проєкту «Школа підготовки старост» було організовано та проведено навчання тренерів (викладачів) з питань тренерської майстерності за програмою «Сучасні інструменти професійного розвитку  публічних службовців». Учасниками навчання стали 23 представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, викладачі закладів вищої освіти, експерти з питань державного управління та місцевого самоврядування.

Впродовж реалізації освітнього проекту було також розроблено посібник для тренерів «Розвиток тренерських навичок викладачів, які проводять професійне навчання», та підготовлено 6 короткострокових програм підвищення кваліфікації, які мають прикладне значення для старост.