НАДС ПРЕЗЕНТУЄ ДРУГИЙ ЕТАП ПРОЄКТУ «ENG4PUBLICSERVICE2.0» ТА НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ПУБЛІЧНИХ СЛУЖБОВЦІВ У ВИВЧЕННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ «SPEAKINGCLUB4PS»

НАДС презентує другий етап проєкту «Eng4PublicService2.0» та нові можливості для публічних службовців у вивченні англійської мови «SpeakingClub4PS»

10 Квітня 2024

10 квітня відбулась публічна презентація «Англомовні навички публічних службовців: Проєкт «Eng4PublicService2.0». Захід організований Національним агентством України з питань державної служби як ініціатором та засновником проєкту з вивчення англійської мови публічними службовцями «Eng4PublicService».  

Під час презентації Голова НАДС Наталія Алюшина представила результати першого етапу проєкту «Eng4PublicService» та розповіла про нові можливості для навчання держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування - «Eng4PublicService2.0». В рамках другого етапу проєкту НАДС започатковує розмовний клуб для публічних службовців - SpeakingClub4PS.

«Пишаюся тим, що наш проєкт обрали понад 21 тисяча публічних службовців із 1012 органів державної влади і місцевого самоврядування. Ми формуємо нову для публічної служби культуру самоосвіти за принципом «Lifelong Learning».

Поширюємо новації серед колег з інших органів державної влади. Сьогодні підбиваємо підсумки першого етапу проєкту «Eng4PublicService» і відзначаємо кращих учасників, які здобули найбільшу кількість сертифікатів про підвищення кваліфікації за результатами успішного проходження навчальних модулів на платформі EF. Також пропонуємо новий кейс у вивченні англійської мови - SpeakingClub4PS», - зазначила Голова НАДС під час відкриття заходу.

За словами Наталії Алюшиної, на сьогодні є 21 045 зареєстрованих користувачів на онлайн-платформі EF. З них - 18 930 державних службовців і 2 115 представників ОМС. Фактично кожний десятий державний службовець вивчає англійську разом із проєктом «Eng4PublicService». Серед них є представники всіх категорій посад: А – 78, Б – 6226, В – 12 626.

У загальному рейтингу відомств-лідерів проєкту за кількістю зареєстрованих користувачів – Апарат Верховної Ради України, Державна податкова служба України, Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, Мінфін, Держаудитслужба, МВС, Міноборони, Офіс Президента, Мін’юст, Держказначейство. У цих державних органах найбільше працівників вивчають англійську в рамках проєкту – від 100 до 350 осіб у кожному відомстві.

7 049 публічних службовців отримали 14 920 сертифікатів про підвищення кваліфікації за результатами проходження навчальних модулів. Кожен сертифікат – це 1 кредит ЄКТС. Найбільше сертифікатів отримали держслужбовці з територіальних органів ЦОВВ. Зокрема, з офісів Держаудитслужби та Головного управління ДПС в Одеській області. А також – з Апарату Верховної Ради України.

З вітальним словом також виступив представник міжнародної освітньої організації EF Language Learning Solutions, що є партнером НАДС у реалізації проєкту «Eng4PublicService». Девід Біш, керівник академічних програм EF Language Learning Solutions Ltd, привітав учасників заходу та відзначив значну зацікавленість українських публічних службовців у вивченні англійської мови та їх високу активність на онлайн-платформі EF. Він розповів про переваги онлайн-школи EF, серед яких – цілодобовий доступ з різних девайсів, можливість користуватися мобільним додатком, персоналізоване навчання, модулі, адаптовані під українські реалії та професійні вимоги, тощо.

Під час презентації також виступили очільники відомств-лідерів за кількістю учасників проєкту «Eng4PublicService», зокрема, заступник керівника Апарату Верховної Ради України Микола Шевчук, заступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Людмила Сугак, Державний секретар Міністерства внутрішніх справ України Інна Ящук, Державний секретар Міністерства оборони України Людмила Дараган, координатор групи координаторів з питань інституційних реформ Координаційного центру з питань забезпечення взаємодії з КМУ Офісу Президента України Олексій Голубов.

Крім того, Голова НАДС представила результати опитування учасників проєкту «Eng4PublicService», яке проводило НАДС з 15 по 31 березня 2024 року з метою отримання зворотного зв’язку для удосконалення навчальної програми. У онлайн-опитуванні взяли участь 2 644 публічних службовців з усіх регіонів України. Респонденти відповідали на 10 запитань щодо процесу вивчення мови і побажань.

За словами Наталії Алюшиної, для 61,8% респондентів за результатами вхідного тестування на визначення поточного рівня знань з англійської на платформі EF було визначено рівень А1 – Elementary. 19,2% публічних службовців отримали рівень А2 - Pre-Intermediate. 14% - В1 - Intermediate, 3,1% - B2 - Upper-Intermediate, 1,9% отримали рівні C1 та C2.

Переважна більшість (62,5%) займається 3-5 годин на тиждень, 5-7 годин на тиждень (33,7%). 

Загалом респонденти оцінили проєкт "Eng4PublicService" на 4,1 бали за 5-бальною шкалою. Критеріями була зручність використання платформи, корисність контенту і досягнутий прогрес. 

«Ми отримали запит від учасників проєкту щодо можливості практичного використання набутих знань та вдосконалення розмовних навичок. Саме тому НАДС спільно з Вищою школою публічного управління розпочинає другий етап проєкту - Eng4PublicService2.0. Наш новий кейс – формат SpeakingClub4PS. Це можливість для публічних службовців удосконалити навички усного мовлення, активувати пасивний словниковий запас та вивчити нову лексику, покращити вимову та сприйняття англійської на слух», - розповіла Голова НАДС Наталія Алюшина.

«Пілотний» SpeakingClub4PS уже опрацьовується в НАДС. Близько 60 державних службовців категорій “Б” та “В” із рівнем Pre-Intermediate (А2) і вище розпочали навчання. До першого набору було залучено держслужбовців із компетенцією у питаннях європейської інтеграції. Вони зустрічаються щочетверга та прокачують навички в рамках розмовного клубу під керівництвом викладача. Навчання кожної групи триватиме 2 місяці та охопить 10 практичних занять по півтори години кожне у форматах дискусій, дебатів, презентацій, обговорень. 

«Спілкування з різними партнерами в breakout rooms (one to one speaking), застосування настільних ігор з інтерактивними завданнями на використання conversation gambits, перегляди кіно із подальшим обговоренням, «живе» спілкування. Усі ці складові дозволять публічним службовцям вільно мовити in English. Після завершення пілотного Speaking club, запропонуємо цей формат колегам з інших органів державної влади», - зазначила Наталія Алюшина. 

Наприкінці заходу відбулась церемонія нагородження лідерів-рекордсменів проєкту "Eng4PublicService", які протягом навчання на платформі EF отримали максимальну кількість сертифікатів – 16 і більше. 

Додатково: 

Освітній проєкт «Eng4PublicService» реалізується НАДС у співпраці з найбільшою у світі освітньою організацією EF Language Learning Solutions. Його мета – посилення мовних спроможностей публічних службовців та підвищення їх рівня володіння англійською мовою. Проєкт передбачає безкоштовну можливість для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування використання інструментів з інноваційного опанування англійської мови на мультимедійній онлайн-платформі EF (Education First). Цей сучасний майданчик для навчання і професійного розвитку публічних службовців було презентовано на Рішельє-Форумі публічної служби наприкінці 2022 року. На сьогодні уже більше 20 тисяч публічних є учасниками проєкту. Видано 14,2 тисячі Сертифікатів про підвищення кваліфікації.