МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ КОРОЛІВСТВА НІДЕРЛАНДИ ПОДІЛИЛОСЬ ДОСВІДОМ ЩОДО УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ

Міністерство фінансів Королівства Нідерланди поділилось досвідом щодо управління ризиками

25 Жовтня 2019

Для працівників НАДС радник першого заступника міністра фінансів Королівства Нідерланди Манфред ван Кестерен представив європейський підхід до управління ризиками в діяльності державних органів.

Слухачі мали змогу ознайомитись з новими підходами до ідентифікації, класифікації, оцінки ризиків, а також способів реагування на них.

Експерт звернув особливу увагу на важливість поділу рівнів для ідентифікації та аналізу ризиків на стратегічний (рівень керівництва державного органу) і операційний (рівень керівників структурних підрозділів). Також розповів про необхідність ведення реєстру ризиків та особливості побудови «матриці», де кожному ризику надано певну вагу за показниками ймовірності виникнення та сили його впливу на кінцевий результат досягнення поставленої мети.

Разом з тим, періодичність моніторингу та обговорення ризиків стратегічного характеру він визначив однією із умов вчасного реагування та зменшення негативного впливу реалізованих ризиків.

«Нідерландам вдалося мінімізувати наслідки банківської кризи, яка не так давно пройшла Європою. Це стало можливим завдяки рішенню Міністерства фінансів включити цей, здавалося б малоймовірний, ризик до портфоліо та розробити відповідні заходи реагування. А отже, ми зменшили вплив цієї події на життя наших громадян та країни у цілому.» - зазначив Манфред ван Кестерен, акцентуючи на важливості комплексного аналізу ризиків в діяльності установи в їх причинно-наслідковому зв’язку.