ГОЛОВА НАДС ВИСТУПИЛА НА КРУГЛОМУ СТОЛІ «ЄВРОПЕЙСЬКА ПОЛІТИКА ЗГУРТОВАНОСТІ: ЯК ВІДКРИТИ ДВЕРІ ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ ФОНДІВ»

Голова НАДС виступила на круглому столі «Європейська політика згуртованості: як відкрити двері до європейських фондів»

17 Лютого 2024

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина стала учасницею круглого столу «Європейська політика згуртованості: як відкрити двері до європейських фондів». 

Голова НАДС розповіла про розбудову спроможності державних інституцій на шляху до ЄС. Зокрема, зупинилася на питаннях професійного навчання публічних службовців, залучених до євроінтеграційних процесів. Серед потреб у навчанні цієї категорії службовців, Наталія Алюшина відзначила вивчення іноземної мови, знання секторального законодавства ЄС, стандартів ЄС у відповідній сфері, процесів наближення українського законодавства до права ЄС, теорії й практики переговорного процесу.

Важливим аспектом є належний рівень програм професійного розвитку. За словами Наталії Алюшиної, НАДС працюватиме з освітніми провайдерами на регіональному рівні. Заклади вищої освіти мають переглянути спеціалізації та включити питання освоєння коштів політики згуртованості ЄС у свої плани. 

Збереження кадрового потенціалу – важливий акцент, в контексті формування спроможності держави до освоєння коштів політики згуртованості ЄС. Зокрема, мова йде про готовність держави як роботодавця конкурувати з бізнесом та залучення молодих фахівців на державну службу. 

У круглому столі взяли участь народні депутати, представники Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Національного інституту стратегічних досліджень, асоціацій ОМС, експерти. Мета зустрічі: обговорення питання  еволюції і законодавства політики згуртованості ЄС з акцентом на програмний період 2021-2027 рр., системного планування і фінансування політики згуртованості в ЄС та інституційного забезпечення політики згуртованості ЄС. 

Захід проведено «ГО Інститут громадянського суспільства» в рамках проєкту «Підтримка формування ефективної регіональної політики в контексті євроінтеграції України та воєнних викликів», що стало можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».