ГОЛОВА НАДС НАТАЛІЯ АЛЮШИНА ВІДКРИЛА НАВЧАННЯ З ПИТАНЬ ВНУТРІШНЬОГО ПЕРЕМІЩЕННЯ ЗА ПІДТРИМКИ ПРОЄКТУ РАДИ ЄВРОПИ «HELP»

Голова НАДС Наталія Алюшина відкрила навчання з питань внутрішнього переміщення за підтримки Проєкту Ради Європи «HELP»

15 Листопада 2023

15 листопада стартував курс Проєкту Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни» на тему внутрішнього переміщення. Курс розроблено у співпраці з НАДС та Вищою школою публічного управління.

Учасників заходу привітали Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина, Віцепрем'єр-міністр - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак, Голова відділу навчання у галузі правосуддя і прав людини Департаменту імплементації прав людини, правосуддя і стандартів правової співпраці Генерального директорату прав людини і верховенства права (DGI) Ради Європи Ева Пастрана.

«Щиро вдячна Проєкту Ради Європи «HELP» за співпрацю у запуску цього курсу. Впевнена, що цей курс стане дуже затребуваним, адже перелік питань, яким він присвячений, є надзвичайно актуальним. Повномасштабне вторгнення росії 24 лютого викликало масове переміщення людей: мільйони українців перемістилися усередині країни.  Внутрішньо переміщені особи належать до уразливих груп населення і потребують підтримки. Наша держава вживає всіх можливих заходів щодо захисту та дотримання їх прав і свобод, соціального захисту, тощо. Переконана, що навчання за цією програмою стане для вас цінним практичним досвідом», - зазначила у вітальному слові Наталія Алюшина.

Учасниками навчального курсу «Внутрішнє переміщення» є 43 представники міністерств, органів центральної виконавчої влади та обласних військових адміністрацій, які безпосередньо працюють з внутрішньо переміщеними особами.

Під час навчання слухачі ознайомляться з міжнародними стандартами захисту прав внутрішньо переміщених осіб та актуальною національною нормативно-правовою базою у відповідній сфері. Також більше дізнаються про європейські стандарти забезпечення прав людини і можливості їх реалізації в Україні в умовах воєнного стану та національну судову практику з питань прав внутрішньо переміщених осіб. Окрему увагу буде приділено гендерному виміру внутрішнього переміщення в Україні.