ФОРСАЙТ І ПЕРЕТВОРЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ – НАСКРІЗНА ТЕМА ЦЬОГОРІЧНОГО РІШЕЛЬЄ-ФОРУМУ

Форсайт і перетворення державної служби – наскрізна тема цьогорічного Рішельє-форуму

24 Вересня 2021

Якою має бути державна служба майбутнього, що маємо змінити і куди варто рухатися в сенсі розвитку державної служби - обговорили під час Рішельє-форуму. Фокусна тема цьогорічного Форуму визначена як: «Державна служба 3.0: форсайт і перетворення».

Наталія Алюшина, Голова НАДС, відкрила пленарну частину заходу та зупинилася на головних меседжах: «Запитаймо себе: чи змінювалася державна служба? Чи такою, як вона є зараз, вона була завжди? Ні, вона пройшла ряд важливих етапів, кожен з яких є символічним. Так, прийняття Закону України «Про державну службу» в 1993 році – це перший етап. Назвемо це – державна служба 1:0. Другий етап – це поява нового Закону України «Про державну службу», коли ми взяли за основу європейські принципи демократичного врядування, розпочали жити за новими правилами. Це державна служба 2:0. Але ми рухаємося далі і стоїмо наразі за крок від нової ери. І це державна служба 3:0. Тож, давайте сьогодні спільно з’ясуємо, що чекає на державну службу, якою вона буде і що саме нам з вами потрібно зробити». 

Зокрема, на думку Наталії Алюшиної, основними стовпами, на яких будуватиметься державна служба 3:0 є людиноцентризм, культорологізм, когнітивізм, датаїзм. «Давайте спільно з’ясуємо, що ж чекає на державну службу попереду? Якою вона буде? Що саме, нам з вами потрібно зробити. Для себе, я виписали чотири стовпи, на яких має будуватися державна служба 3:0. Які вони? Перший - це людиноцентризм. Адже державна служба - це для людей і про людей. Другий – культорологізм. Без культурних цінностей державна служба не зможе втриматися. Третій – це когнітивізм, пізнання. Професійність можлива лише у постійному розвитку та бажанні ставити кращими. Четвертий – це датаїзм. Ми не зможемо рухатися вперед, якщо не матимемо даних та можливості їх швидкого отримання, а також якісної аналітики», - зазначила спікерка.

Також, Наталія Алюшина підкреслила, що основними пріоритетами побудови ефективної системи державної служби були, є і залишаються гідні умови оплати праці на державній службі, впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами (HRMIS), розвиток професійної освіти та організаційної культури на державній службі.

Учасників Форуму привітали Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, Голова Програми SIGMA Ґрегор Вірант, керівник Програм співробітництва щодо належного урядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні Ксав’єр Камю, координатор проєктів ОБСЄ в Україні Хенрік Вілладсен, Голова Офісу Ради Європи в Україні, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Стен Ньорлов, постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна ҐерчеваГолова Керівного комітету Регіонального Хабу у сфері державної служби в м. Нур-Султан Аліхан Байменовкерівник Відділу з підтримки багаторівневої системи управління, U-LEAD з Європою Сорен Гербст, координатор проекту управління якістю через застосування хагальної схеми оцінювання CAF Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні Роман Шевчук. 

Спеціальним гостем Форуму стала  Елла Лібанова, академік НАН України, професор, доктор економічних наук. Говорили про те, чим загрожує нерівність, як її подолати, як децентралізація сприяє розвитку громадянського суспільства і чому важливо підвищити заробітні плати державним службовцям. А ось під час тематичних панелей розмірковували та комунікували як крок за кроком можна зробити зміни в державній службі. 

Захід традиційно став інтерактивною платформою для представників влади, вітчизняних та міжнародних експертів, науковців, громадських діячів, які займаються питаннями розвитку державної служби в Україні. А ще, усім гостям та учасникам він запам’ятався дружньою атмосферою та цікавими дискусіями. 

Дякуємо всім учасникам та постійним партнерам Форуму, спільно з якими НАДС та Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу працюють над створенням професійної та сучасної державної служби.

Відеозапис Рішельє-форуму можна переглянути тут – https://bit.ly/3CG17vB